ממונה בטיחות קרינה מייננת

בעידן המודרני, חשיפה לקרינה מיננת הפכה לנושא חשוב שמעסיק ארגונים, חברות ועסקים רבים ברחבי העולם. קרינה זו יכולה להיגרם ממספר מקורות – כמו מכשירים רפואיים, מכשירי שיקוף, מתקני תעשייה ועוד. על מנת להימנע מחשיפה מסוכנת, יש צורך בשירותי ממונה בטיחות קרינה מיננת, שמבטיחים סביבת עבודה בטוחה לעובדים. במאמר זה נבין מהו תפקידו של הממונה, מדוע הוא כל כך חשוב, ואיך ניתן להבטיח את בריאות העובדים בסביבה העסקית.

היכן יש חובה למנות ממונה בטיחות קרינה מייננת?

במקומות עבודה שבהם מפעילים מכשירים פולטי קרינה – או כאשר נעשה שימוש בחומרים רדיואקטיביים – עולה החובה למנות ממונה בטיחות קרינה מייננת. במקביל, על פי דרישות תקנות הבטיחות בעבודה, יש למסור על כך הודעה מסודרת למפקח העבודה האזורי, ולקבל אישור על קבלת ההודעה.

לפני הכל – מיהו ממונה הבטיחות?

ממונה הבטיחות בתחום הקרינה יהיה אדם עם ידע בתחום בטיחות הקרינה ובעל הסמכה מטעם מכון אשר הוסמך לכך. ניתן למנות אדם כזה מתוך החברה ולספק לו הסמכה מתאימה לכך, או שניתן לשכור שירותים אלו מטעם ממוני בטיחות חיצוניים אשר כבר עתה מוסמכים לכך ופועלים בתחום שנים רבות.

מה אומרות התקנות ומהם תפקידיו של הממונה?

תקנות הבטיחות בעבודה קובעות כי כל מעסיק במוסד שבו נעשה שימוש בקרינה מייננת – חייב במינוי ממונה בטיחות קבוע. תפקידו של ממונה הבטיחות הוא להגן על בריאות העובדים בראש ובראשונה, עליו להדריך את העובדים בתחום הקרינה כדי למנוע תאונות עבודה ונזקים כלכליים וארגוניים לארגון ולצורך השמירה על סביבת העבודה הבטוחה. את ההדרכות יכול לבצע רק אדם אשר הוסמך לכך ולכן חשובה ההסמכה עוד יותר.

שכירת השירות באופן חיצוני

ניתן מצד אחד להכשיר את אחד העובדים בארגון על פי תקנות המשרד לאיכות הסביבה וניתן מאידך לשכור את השירותים האלו באופן חיצוני. שכירת השירותים מגוף חיצוני מקצועי תאפשר את קבלת השירות מגורם ותיק ומנוסה שמכיר את הגופים הרגולטוריים ואת תקנותיהם לעומק. ממונה הבטיחות החיצוני יאפשר לבצע תכנון מדויק ועקבי של תחום הבטיחות בקרינה בארגון והוא זה שידאג לבצע את ההדרכות על פי לוחות הזמנים ויהיה זמין לגופים השונים בעת מקרה חירום.

למה חשוב להעסיק ממונה בטיחות קרינה מייננת בעסק שלך?

החשיפה לקרינה מייננת עלולה לגרום לבעיות בריאותיות חמורות, כגון פגיעות ברקמות, סרטן ושיבוש בתפקוד הגופני. עפ"י תקנות הבטיחות לקרינה מיננת, קיימת דרישה ממעסיקים העוסקים במכשירים פולטי קרינה או חומרים רדיואקטיביים, למנות ממונה בטיחות קרינה, על מנת להבטיח עמידה בדרישות החוק והוראות הבטיחות.

נתונים שחשוב לדעת: על פי מחקר שנעשה על ידי המרכז הארצי לבקרת קרינה, יותר מ-20% מהמוסדות הרפואיים בישראל לא עומדים בדרישות הבטיחות לניהול חשיפה לקרינה. תפקיד הממונה בטיחות קרינה מיננת הוא לא רק לבצע מדידות, אלא לעמוד בדרישות החוק, לבצע סקרי סיכונים במקום העבודה, לספק הדרכה לעובדים, לאפיין ולספק ציוד מגן אישי והתקני בטיחות נדרשים בעמדות העבודה.

מה כולל תפקידו של הממונה?

הממונה בטיחות קרינה מיננת אחראי לניהול סיכוני הקרינה במקום העבודה. תפקידו כולל ביצוע סקרים מדעיים ומדידות רמות הקרינה, סיוע בהכוונת פתרונות לשיפור הבטיחות, וכן תיאום עם גורמים רפואיים במקרה של צורך. בנוסף, הממונה מבצע הדרכות והגברת המודעות בקרב העובדים לגבי אמצעי הזהירות החשובים. הממונה מבצע ביקורות תקופתיות, תיעוד ממוסד ומעקב שוטף אחר אמצעי הבטיחות הנדרשים.

איך שירות ממונה בטיחות קרינה תורם לסביבה העסקית שלך?

העסקה של ממונה בטיחות קרינה מייננת לא רק מגנה על בריאות העובדים, אלא גם מבטיחה לעסק עמידה בדרישות החוק והרגולציה, דבר שיכול למנוע קנסות והשלכות משפטיות. חברות שמקפידות על נהלי בטיחות קרינה מיננת מצמצמות את הסיכון לתביעות משפטיות, משפרות את המוניטין שלהן ומקבלות ביטחון בכך שהן עומדות בכללים הבריאותיים הנדרשים.

המחקרים מדברים בעד עצמם: סטטיסטיקות מראות כי חברות שמעסיקות ממוני בטיחות ומבצעות מדידות קרינה מסודרות מצמצמות בעשרות אחוזים את מקרי החשיפה לקרינה מסוכנת, דבר שמפחית את שיעור תביעות הבריאות ומסייע לשיפור תפקוד העובדים.

מהן ההשלכות של חשיפה לקרינה מייננת?

חשיפה לקרינה מיננת עלולה להוביל לבעיות בריאותיות רבות, כמו פגיעות גנטיות, עלייה בסיכון למחלות כגון סרטן, בעיות בעיניים ושיבוש במערכת העצבים. תעשיות רגישות לחשיפה לקרינה מיננת כוללות את תחום הרפואה (בעיקר בציוד דימות רפואי), תעשיית האנרגיה, מחקר מדעי, ועוד.

מחקר רפואי: על פי מחקר שנעשה ב-2019, כ-5% מהמקרים של סרטן בעובדים בתעשיית הרפואה נגרמים כתוצאה מחשיפה לקרינה מיננת. הממונה בטיחות קרינה מיננת יכול לאתר את האזורים המסוכנים ולהציע פתרונות להפחתת הסיכון לחשיפה כזו.

ממונה בטיחות קרינה מייננת

כיצד לבחור ממונה בטיחות קרינה איכותי?

כאשר בוחרים ממונה בטיחות קרינה מיננת, יש לשקול מספר פרמטרים חשובים. הממונה חייב להיות מוסמך בתחום, בעל ניסיון בעבודה עם חשיפה לקרינה ולקבוע את הציוד והאמצעים הנדרשים להגנה על העובדים. עליו להיות בקיא בהוראות הרגולציה המקומית ולהיות מסוגל להעביר סדנאות והדרכות לעובדים על הסכנות הכרוכות ודרכי ההתמודדות איתן.

ההשפעה החיובית של הממונה בטיחות קרינה על העסק

העסקה של שירות ממונה בטיחות קרינה מיננת היא לא רק השקעה בסביבה בריאה ובטוחה, אלא גם דרך להבטיח שהעסק יעמוד בדרישות התקנות והחוקים הקיימים. הממונה מבצע סקירות שוטפות ומעדכן את הנהלת החברה על צעדים פרואקטיביים שיכולים לשפר את הבטיחות ולמנוע חשיפות נוספות.

לסיכום:

שירות ממונה בטיחות קרינה מיננת הוא כלי קריטי במניעת סיכונים בריאותיים חמורים בעסקים וארגונים החשופים לקרינה. הוא לא רק שומר על בריאות העובדים, אלא גם מגן על העסק מפני תביעות וקנסות. השקעה בממונה בטיחות קרינה היא דרך להבטיח סביבת עבודה בטוחה, לעמוד בדרישות החוק, ולמנוע בעיות בריאותיות בעתיד.

חברת גרין לייט מספקת שירות ממונה בטיחות קרינה מייננת למוסדות שונים. השירות שלנו זמין, נגיש, אדיב ומקצועי, כדאי ליצור קשר כבר עכשיו.

אל תהססו להשקיע בסביבה בטוחה ובריאה – התקשרו אלינו עכשיו לייעוץ חינם בטלפון 053-5305648

 

לאיכות הסביבה ←